Är fotbollen en arena?

Idag är fotboll på professionell nivå inte längre bara en populär sport. Fotboll är skådespel för massorna. Fotboll är en mångmiljonbusiness. Inom fotbollen säljs människor – med samtycke, men ändå är det försäljning vi talar om! – för oerhörda summor (om du är intresserad, kolla in Betta pa fotboll). Sen ska vi kanske bara nämna summorna som proffsspelarna erhåller i lön också! Det får väl till en del ses som att de får spara till sin egen pensionsförsäkring. Ingen fotbollsspelare kan ju hålla på med sitt yrke livet ut – målvakter är väl de som håller ihop bäst. Om nu fotboll är skådespel för massorna – ska vi då anse att spelarna är vår tids gladiatorer?

Vem var gladiatorn?

Dessa frågorna för oss till den intressanta frågeställningen; vad var en gladiator, egentligen? Om vi nu ska bortse från påkostade filmer med mycket grymheter, pråliga dräkter och många tunga manliga grymtningar – och det ska vi – vad vet vi egentligen? Historikerna idag verkar iallafall vara ganska överens om bristen på glamour i gladiatorernas tillvaro. En stor majoritet gladiatorer var innan “karriären” slavar, krigsfångar eller förbrytare. De fick vanligen valet gladiator eller avrättning. På arenor ställdes de mot andra beväpnade människor – eller mot vilda djur. Med riktig tur kunde de ibland vinna tillfällig ära och berömmelse men oftast inte.

Hur gick det nu med fotbollsspelarna?

Nu ska vi jämföra! Det finns faktiskt en signifikativ likhet mellan en gladiator och en fotbollsspelare. Den är att ibland kan det vara en väg bort från en tillvaro där levnadsvillkoren inte är de bästa. En hel del fotbollsspelare har genom åren kommit från enkla förhållanden , blivit upptäckta som talanger och gått vidare till spel på nationell eller rentav internationell nivå. Dock brukar det inte leda till dödliga dueller med andra spelare!

Berömda gladiatorer och berömda fotbollsspelare

De allra flesta har vid något tillfälle hört namnet Spartacus. Fakta verkar vara att han sålts till en gladiatorskola men inga uppgifter finns om att han någonsin behövde strida. Däremot rymde han, tillsammans med andra, och förde krig mot romarna en längre tid innan han stupade. Någon likhet med en modern fotbollsspelare står inte att finna!

Pelé kan vara tidernas mest berömde fotbollsspelare. Han var endast sjutton år när han förde Brasiliens landslag till VM-guld i Sverige 1958. Det blev hans väg till kändisskap och rikedom och han är en legendar känd för sin överlägsna teknik.

Efter karriären

För en gladiator kan knappast något “efter” förekommit annat än som undantag. Blev man inte dödad i strid fanns inte någon alternativ karriär. Säkert kan ändå en del fått möjligheter och antingen sysselsatt sig med att exempelvis haft en egen gladiatorskola. Medellivslängden såg annorlunda ut på den tiden. Synen på arbete likaså. Idag är det knappast accepterat att leva på förmögenheten och göra ingenting efter karriären, men för en gladiator som överlevt kunde säkert det vara ett trevligt alternativ.

Fotboll som skådespel för massorna

Ser vi på fotboll som romarna såg på gladiatorspel – underhållning och spänning – stämmer jämförelsen. Jämför vi gladiatorer och fotbollsspelare finner vi att båda ibland har nått berömmelse, fast inte den stora massan. Tittar vi på aktning och beundran vinner fotbollsspelare hands down. Skickliga spelare med framgångar, i kända och framgångsrika lag, blir internationellt kända och tjänar ofta massor med pengar på andra uppdrag än själva fotbollsspelandet. Just för att de är kända. Detta är inte troligt att en gladiator fick vara med om. En gladiator var inte en aktad människa. Rikedom? Ja, en välkänd och skicklig fotbollsspelare tjänar i vissa fall helt ofattbara summor i lön. En gladiator, knappast.

Svar på frågan om fotbollsspelare kan liknas vid gladiatorer är – ja, om de uppträder för folkets underhållning, men nej i alla andra avseenden! Dessutom är fotboll mycket roligare!