Den spännande tiden för Oscarsgalan är här

I vintertider närmar vi oss ett av Hollywoods absolut viktigaste datum. Nämligen den 9 Februari då Oscarsgalan 2020 kommer att hållas. Den glamorösa filmfesten som äger rum i USA anses ofta vara den mest prestigefyllda filmgalan i hela västvärlden. Den som är insatt vet att galan vanligtvis anordnas tre veckor senare, men i år valde arrangörerna att göra vissa förändringar, vilket bland annat blev själva arrangemangsdatumet. Oscars är en spännande händelse eftersom vanligtvis människor som letar efter de bäst casinosajter att satsa på dem väljer att satsa på vilken film som vinner!

Andra förändringar som offentliggjorts hittills är att det dels tillkommit en helt ny pris kategori, kallad ”Best Popular Film” (svenska: ”Bästa Populära Filmen”),  samt att för att förhindra att galan drar över tiden kommer vissa priser att delas ut under reklampauserna. Men bortsett från dessa ändringar verkar Oscarsgalan 2020 bli lika glittrande, elegant och dramatisk som alltid.

Oscarsgalan genom tiderna

Den första Oscarsgalan arrangerades år 1929 och har sedan dess anordnats en gång varje år med priser som delas ut av amerikanska filmakademien. År 2008, vilket var galans 80:års jubiléum, hade sammanlagt 2696 priser delats ut och 293 olika skådespelare hade fått ta hem varsin gyllene staty. Nu kommer vi allt närmare 100:års jubiléumet och den sistnämnda siffran är numera över 300. Kategorier har lagts till och tagits bort, specialpriser och hedersbenämningar har delats ut och mängder av ikoniska ögonblick från själva galan har gått till historien. Bland dessa går allra senast att finna den välkända bilden tagen av talkshowledaren Ellen Degeneres där hon lyckats klämma in en hel drös av Hollywoods skådespelarelit, däribland Jennifer Lawrence, Meryl Streep och Bradley Cooper.

En tradition inför varje gala har också alltid varit att försöka gissa sig till och lista ut vilka av de nominerade som kommer att kamma hem vilka priser. Olika år har det varit olika svårt men efter över åtta decennier har mönster kunnat upptäckas och tekniker för att gissa så bra som möjligt utvecklats.

Hur man bäst förutser vinnare

Om man bortser från den allra mest typiska uteslutningsmetoden, att välja bort de nominerade som vunnit föregående år (eftersom detta enbart skett 4 gånger sedan galan invigdes), finns det många knep när det kommer till att försöka lista ut vilka som tar hem priser under Oscarsgalan. 

Ett sätt för att öka chanserna att gissa rätt kan vara att titta på vilka andra kategorier filmen nominerats i. Till exempel kan man oftast ganska säkert räkna bort de som nominerats i priset för Bästa Foto om de inte även nominerats i Bästa Originalmanus, då endast några få har vunnit det ena utan att ha nominerats i det andra. Ett annat säkert kort att satsa på är att utesluta alla kvinnliga nomineringar i bästa regi eftersom enbart en kvinnlig regissör (Kathryn Bigelow, 2009) har tagit hem vinsten för detta tidigare. 

Vad som även är bra att tänka på är varifrån filmer som nominerats kommer. Hittills har ingen film som inte varit engelskspråkig vunnit priset för Bästa Foto och i de allra flesta kategorier (med undantag för Bästa Utländska Film) ser det likadant ut. Därför är det oftast ett säkrare val att lägga din chansning på en film med engelska som originalspråk.