Förenade Arabemiraten skapar framtidens arkitektur i nutid

Förenade Arabemiraten – det pyttelilla landet i hjärtat av Mellanöstern, som det senaste decenniet har kommit att bli en symbol för såväl rikedom och välstånd, som framstående arkitektur och design i världsklass. Av totalt sju emirat ligger det alltid så glänsande, hajpade och heta Dubai i spetsen med futuristiska skyskrapor och ultramoderna byggnader i häftig kontrast till det vidsträckta ökenlandskapet. Landet har med hjälp av världskända arkitekter redan nu lyckats sätta standarden för hur framtidens arkitektur kommer att se ut. När resten av världen ska hinna ikapp – ja, det återstår att se. Låt oss ta tempen på denna glödheta, arabiska smältdegel av gammalt och nytt och kika närmare på vad det är som gör landet till den hub av kreativitet och innovation som det tveklöst är. 

Fokus på sylvass design och innovativa hållbarhetslösningar

Det är lätt att slås av tanken att det främsta syftet med de fascinerande byggnaderna i Förenade Arabemiraten, har varit och är att slå idel rekord i störst, bäst och vackrast. Och nog slår de rekord alltid. Med världens högsta byggnad Burj Khalifa i Dubai, världens största köpcentrum och en av världens mest arkitektoniskt framstående moskéer i huvudstaden Abu Dhabi, har landet sannerligen lyckats med sin ambition att bli en ledande supermetropol. Det råder inga tveksamheter kring att det satsas enormt på banbrytande design och arkitektur som nästintill trotsar tyngdlagarna. Men det finns också ytterligare en dimension som gör det hela än mer imponerande – och som kanske vittnar om ett framtidstänk mer än något annat. Hållbarhet.

Det lilla ordet med den enormt laddade betydelsen – mer aktuellt nu än någonsin. Inte minst inom arkitektur. Här har det stekheta ökenklimatet som så många gånger legat Förenade Arabemiraten i fatet när det kommer till att konkurrera med jättar som New York, London, Shanghai och Paris – plötsligt visat sig vara landets främsta styrka. För vilken plats i världen är egentligen bättre lämpad till att utveckla högteknologisk, klimatsmart arkitektur anpassad för extrem värme och påfrestande väderförhållanden, än en ett land mitt i öknen?

Utmaningar som föder kreativitet

Förenade Arabemiraten anses av många vara en sann pionjär inom banbrytande arkitektur och imponerande ingenjörskonst. Landets extrema hetta, långa torrperioder och såväl geografiska som demografiska ytterligheter utgör både svåra och intressanta utmaningar när det kommer till infrastruktur och byggnationer. Utmaningar som ger upphov till fascinerande uppfinningsrikedom. 

Kreativiteten fullkomligen flödar bland såväl inhemska som internationella arkitekter, ingenjörer och designers när den ena mer innovativa skapelsen efter den andra tornar upp sig under den arabiska solen. Design, funktion och hållbar energiförsörjning kombineras i byggnader som inte bara byggs för att tolerera det rådande klimatet, utan också samexistera med och dra full nytta av det. Vad sägs om exempelvis fasader med flytande kristaller speciellt utvecklade för att reflektera solljus? Eller enorma fönsterpartier som försetts med inbyggda algodlingar i syfte att ge både skugga och förnybar energiförsörjning. Spännande så det förslår – minst sagt.

I en värld där västerländska superstater länge statuerat både exempel och befäst trender, är Förenade Arabemiraten en uppfriskande och spännande bubblare som på ett framgångsrikt sätt tar täten i att utveckla morgondagens arkitektur för att möta framtidens utmaningar.