Kreativ på hobbybasis

Hur många gånger har vi tänkt att det vore alldeles fantastiskt roligt att ha vår hobby som jobb? Och hur många gånger har vi tittat lite snett på de lyckliga personer som på heltid håller på med det de gillar mest – och får pengar för det? För de allra flesta stannar det vid en tanke, och det är väl gott nog så. Världen skulle inte fungera speciellt bra om alla bara höll på med det de tyckte vad kul – och förväntade sig betalning. Vem tömmer soptunnor, tillverkar livsmedel, kör buss, sköter sjuka människor, avverkar skog – om alla bara ska göra det de gillar bäst? Därmed inte sagt att inte allt detta kan vara nog så roligt och givande.

Trots allt finns vissa undantag

Kreativa arbeten växer inte på träd som man säger, men de är heller inte så sällsynta som man kan tro. Det finns fler än man kanske tror som fotograferar och målar, skriver och håller på med musik, inreder och skapar trädgårdar – listan kan bli ganska lång. Ett livslångt intresse kan variera i intensitet under perioder, eller börja i liten skala och sedan växa och ta över. Kanske är det för somliga viktigt med ett ordinärt arbete för att kreativiteten sedan ska orka flöda på fritiden?

Allt passar inte alla

Detta gäller både områden och omfattning. Är du kreativ och kan skriva betyder det inte per automatik att du också kan designa och tillverka silversmycken. Kan du skriva en roman kan du för den skull inte automatiskt anta att du skulle fungera bra som journalist – även om chansen är större än om du varit musiker. För somliga är heltidsarbete med ett kreativt innehåll ingen god idé. När det roliga blir ett tvång för att få en inkomst kan kreativiteten försvinna väldigt snabbt. Somliga behöver lite, andra lagom, och några behöver bara allt.

Var finner du din passion?

Har du kanske också en kreativ sida? Tillverkar du egna skålar och prylar i trä? Målar du tavlor eller tillverkar foton som presenter till dina nära och kära? Syr du dina, familjens och vännernas kläder och gardiner? Ber folk dig att hjälpa dem med att rimma eller författa mail och brev? Har du bilder inuti ditt huvud som du sedan uttrycker på olika sätt – kanske genom en gitarr eller ett piano? Utan tvivel har du då en kreativ ådra. För de flesta som har det brukar utövandet skänka glädje och tillfredsställelse. Känner du också så?

Det är enkelt att vara kreativ

Många kreativa sysselsättningar är enkla att utöva och kräver inte mycket resurser eller utrustning. För skrivande till exempel behövs bara en penna och ett block, även om det vanligen sköts på datorer idag. Det är bättre att skriva på det du har hellre än att inte skriva alls. En kamera behöver inte vara av dyraste modellen för att fungera. Det viktigaste är fotografen och vad den gör av motiven, inte redskapet. Utrustning för att måla varierar stort i kostnad men behöver inte heller vara svindyr. Sant är att musik kräver instrument – men de finns också i olika prisklasser. 

Låt din kreativitet leda dig

Använd det du har och gör vad du själv vill göra med det. Du äger din kreativa sida och bara du kan bestämma om den ska vara ett arbete eller en hobby. Det ska kännas roligt – då vet du att du hittat rätt!