Musik, musikpriser och vadslagningar

Att musiken spelar och alltid har spelat en stor roll i våra liv är det ingen tvekan om. Även om musikstandarden och våra smaker förändras genom tiderna så kommer inte den eviga sanningen om musiken att ändras – den spelar roll, den är omtyckt och kan förändra mångas liv.

Att utnämna bästa låt, bästa band eller bästa uppträdande är inte något nytt direkt. Detta görs både på lokala och internationella galor där prestigefyllda musikpriser delas ut. De är riktigt roliga att titta på och är man ett inbitet fan kan man bli riktigt engagerad i musikpriserna. Kommer ens favoritband att vinna? Kommer den älskade låten att ta första plats? Just det engagemanget har spelbolagen tagit till vara på och erbjuder idag olika möjligheter för vadslagningar. Som sagt är man ett ivrigt fan och har en Bwin Bonuskod, kan man kanske även tänka sig att satsa på musikgalornas utgångar innan priserna blivit annonserade.

Populäraste internationella musikgalorna

Det finns hundratals olika musikgalor som man kan titta på men vissa är självklart mer populära än andra. För oss svenskar är Polarpriset ett musikevenemang värt att titta på. Det hålls i Stockholms Konserthus och prisar svenska pop och rock band.

De internationella och mest prestigefyllda galorna inom musik är följande:

The Grammy Awards eller Grammisgalan

Musikvärlden har en motsvarighet till filmernas Oscarsgala och det är the Grammy Awards. Priskategorierna är 105 stycken inom 30 genrer. Priserna delas ut i februari varje år och man kan se galan på CBS eller online på CBS.com

The Brit Awards 

Englands största gala inom pop-musik är the Brits eller The Brit Awards.

Den första prisutdelningen hölls redan år 1977. The Beatles tog då hem tre priser. Galan har bara ökat i popularitet sedan dess och följs av flera miljoner tittare varje år. Bland pristagarna hittas stora namn som  Elton John, Spice Girls, U2 och Adele. BBC sänder prisutdelningen live varje år.

International Classical Music Awards

En elegant och klassisk gala som ger ut priser inom bland annat bästa orkester. International Classical Music Awards är den mest prestigefyllda prisutdelningen för alla som lyssnar och spelar klassisk musik.

Tidskrifter, musikkanaler och deras prisutdelningar

Att både musiktidskrifter och TV- samt radiokanaler har startat egna musikprisutdelningar är ingen nyhet. 

Här kommer två exempel på sådana:

MTV Video Music Awards

1984 initierade den berömda musikkanalen MTV en egen prisutdelning inom musik. Bland genren finns bästa sångare, bästa låt, bästa låttext och bästa musikvideo.

Billboard Awards

Billboards är en amerikansk musiktidskrift som startade likt MTV en egen musikprisutdelning.

Den hålls i maj varje år och kategorierna liknar mycket de som den berömda musikkanalen har. Bland annat ger man pris för en bästsäljande låt under det gångna året.