Sammanfattning av Academy Awards: Vad hände vid Oscarsgalan 2022

Alla undrar vad som hände vid den senaste, nittiofjärde Oscarsgalan. Förutom den vanliga uppmärksamheten som denna manifestation har hände den här gången något riktigt ovanligt och det ska sägas – olämpligt. Vad hände? Vi försöker att sammanfatta.

Vad är egentligen en Oscar?

Oscar är ett pris för konstnärligt och tekniskt arbete i filmbranschen. Det anses vara det mest prestigefyllda och betydelsefulla priset i underhållningsvärlden. Priserna som delas ut varje år av Academy of Film Arts and Sciences är ett internationellt erkännande för prestationer inom film, enligt de röstberättigade Akademiens medlemmar.

Alla medlemmar i akademin röstar på Oscar. Att rösta är inte obligatoriskt, så de flesta röstar bara i sina kategorier. Det räcker alltså bara med några hundra röster för att vinna en Oscar i vissa kategorier.

Skandal

Oscarsgalan återvände till Dolby Theatre med tre värdar och över ett dussin artister och presentatörer. 

Det tragikomiska ögonblicket skedde på ett sätt som är svårt att förklara även där det definitivt inte hör hemma. Och har han någonsin?

Chris Rock, programledaren och berömda komikern, skämtade nämligen om hustrun till den kända skådespelaren Will Smith, som paradoxalt nog är och årets Oscarsvinnare för den ledande manliga rollen. Det råder ingen tvekan om att han borde ha varit försiktig med sina ord med tanke på att Will Smiths fru, Jada Pinkett Smith, är en svårt sjuk person. Eftersom Smith inte gillade skämten, reagerade han först verbalt och sa till Rock från publiken att inte ta sin frus namn i hans mun igen. Det räckte inte, så skådespelaren gick upp på scenen och smällde till Chris Rock inför publiken i salen och med mångmiljonpublik.

Man undrar vad som hände då. Jo, Rock reagerade med förvåning, men han fortsatte också hela programmet mycket professionellt. Det är en riktigt chockerande situation där man ska ha i åtanke att Rok skämtade på det sätt han brukar och att han troligen bland annat var inbjuden att vara programledare för årets program.

Det är svårt att säga din åsikt om hela evenemanget, men det var extremt obehagligt för alla, utan tvekan.

Academy säger att det “inte accepterar våld” efter att Will Smith slagit Chris Rock.

Polisen säger att komikern Chris Rock avböjde att lämna in en anmälan mot Will Smith efter att skådespelaren verkade ha slagit honom under direktsändningen av den årliga Academy Awards-ceremonin.

Vad är epilogen till varför tittarna följde händelsen?

CODA vann tre priser vid ceremonin, inklusive Oscar för bästa film, och blev den första filmen som distribuerades av en streamingtjänst som fick priset. Dune vann de sex ledande priserna, medan The eyes of Tammy Faye vann två priser. Följande filmer vann ett pris vardera: The Power of the Dog, King Richard, West side story, Drive my car, Encanto, Belfast, No Time to Die, Cruella, The Long Goodbye, The Queen of Basketball, Summer of Soul. 

Det är synd att många intressanta priser låg kvar i skuggan av den fula händelsen. Vad menar du?