Sporten och dess värde

Sport och idrott har funnits i många år. Idag skiljer man både mellan olika sportgrenar och professionalitet inom de olika ligorna.  Att sport har och alltid har haft en stor betydelse för det västerländska samhället är det ingen tvekan om särskilt stora tävlingar som OS eller fotbolls-EM – Euro 2020.

Hur kan man definiera betydelsen och dess värde?  Man kan säga att sport har olika former av betydelse- en global, en internationell, en personlig och sist men inte minst en social.

Sport har visat sig ha väldigt positiva effekter på hälsan. Den minskar ungdomskriminaliteten och skapar en bättre miljö för utveckling och lärande för de yngre. I Sverige engageras många ideellt i idrottsföreningar och klubbar, något som påverkar både en privat men har en bra effekt även för den omgivande miljön.

Sport har även ett stort ekonomiskt värde både nationellt och internationellt. Vissa sportgrenar som t.ex. fotboll, basket och tennis är väldigt populära och fungerar som en effektiv arena för stora nationella och internationella satsningar. Olika fotbollsklubbar är redo att betala miljoner kronor för att köpa en spelare för ens lag. Intresset för sport har även skapat nya marknader såsom vadslagningar, kläder med ligornas egna symboler, skor m.fl.

Hur har sportintresset förändrat världen?

Sportintresset har förändrat världen både till det bättre och till det sämre. Att vara ett gediget fan för något fotbollslag eller tennisstjärna är inte fel alls. Just intresset för sporterna har skapat utrymme för stora turneringar och roliga moment men även för vissa andra aspekter som kan för en del ha en negativ inverkan.

Vadslagningar och odds har blivit allt mer populära under de senaste åren. Digitaliseringen har skapat enorma möjligheter till att lägga odds på nätet utan att behöva röra sig från sitt hem. Att satsa på en match online är det absolut inget fel på, tvärtom. Den enda negativa effekten är när man inte kan behärska sig och satsar alltför mycket.

Här är den rätta platsen att understryka att spelmissbruk inte drabbar alla som satsar på sport och att det är långt ifrån alla som förknippar sportintresse med odds och vadslagningar.

Sport och idrott ses av majoriteten som en evig drivkraft, ett sätt att både skapa gemenskap och vänskap. Och det är vad den är i det stora hela.

De positiva effekterna av sport och idrott

Överlag har sport och intresset för sport påverkat samhället på ett positivt sätt.

 Sport ger mervärde både på en personlig och på samhällsnivå. På den personliga planen ses den ofta som en rolig aktivitet men kan även utvecklas till att bli en karriär om man är riktigt duktig. Sportrörelsen spelar en stor roll för det svenska samhället, något som gäller de flesta västerländska samhällen.

Barn och ungdomar som tränar är i regel friskare och gladare jämfört med andra, något som spelar stor roll för ett land och dess framtid. Samma gäller även de vuxna. En bra sportkultur kan leda till stora samhällsförändringar där mindre medel tilldelas för hälsovård både när det gäller mentala och andra sjukdomar.

Sport och idrott skapar gemenskap som få andra saker kan göra och det är alltid positivt både för gruppen och den enskilda individen.

På nationell nivå kan man se sportens effekter på många och mestadels bra sätt. Alla har vi alla skådat spänningen som finalerna i fotboll leder till. När Sverige spelar utomlands är det också något som för fansen ihop. Detta gäller givetvis inte bara fotboll utan även ishockey och tennis.