Tidernas bästa och mest sevärda musikaler – missa inte dessa!

Sång, dans, musik och en riktigt bra story – kan det bli bättre? Tveksamt. Musikaler är sannerligen en älskad konstform och enligt många den ultimata typen av underhållning. Till världens mest kända musikalscener hör West End Theatre i London och Broadway i New York, där åtskilliga succémusikaler har satts upp genom åren. 

Är man en flitig musikalbesökare har man kanske redan hunnit njuta av många fantastiska uppsättningar, men för den nyligen frälste kan några värdefulla tips om vilka musikaler man absolut måste uppleva under sin livstid komma väl till pass. Spana in topplistan här nedan!

Les Miserables

Den 8 oktober år 1985 hade den engelska versionen av denna franska klassiker världspremiär på West End i London. Succén var ett faktum och Les Miserables är enligt många fortfarande världens genom tiderna bästa musikal. Les Miserables förför publiken med en stark berättelse om dels fattigdom och orättvisor – men också om livskraft och kärlek i den tuffa tid som följde efter den franska revolutionen. Historien, dess livsöden och den fantastiska musiken är hänförande och griper tag – Les Miserables måste upplevas!

The Phantom of the Opera

Andrew Lloyd Webbers mäktiga mästerverk, med musik som ger både ståpäls, hjärtklappning och tårfyllda ögon. En olycklig kärlekshistoria där den vanställde men mycket skönsjungande mannen Fantomen, boende under operahuset i Paris, förpestar tillvaron för operans skådespelare som ett uttryck över sitt missnöje att själv inte få uppträda. Han är dock hopplöst förälskad i den unga körsångerskan Christine och försöker med alla medel vinna hennes hjärta. Fantomen på Operan är mörk, vacker, skrämmande och berörande på samma gång. Det är lätt att förstå varför den är en av världens mest spelade musikaler någonsin.

The Sound of Music

Vad vore denna lista utan superklassikern The Sound of Music? Premiären hölls redan 1959 på Broadway i New York, och den dansanta nunnan Maria tog tillsammans med familjen Von Trapp världen med storm. Historien utspelar sig i Österrike under andra världskriget, där plötslig kärlek uppstår mellan den förmögne och sammanbitna Georg Von Trapp, änkeman och far till sju barn, och barnflickan Maria – en sprallig och levnadsglad nunna. Pjäsen är baserad på verkliga händelser från ett av historiens allra mörkaste kapitel, men är trots det en glädjefylld, rolig och kärleksfull historia. 

Mamma Mia!

Sist men inte minst – Benny Andersson och Björn Ulvaeus succéföreställning som rycker tag i såväl hjärtat som dansnerven. Historien utspelar sig i den grekiska övärlden där den riviga Donna driver ett hotell tillsammans med sin dotter Sophie. Bröllop stundar för Sophie och hennes kärlek Sky, men ett försök att bjuda in och återförenas med sin fram till dess okända pappa skapar trubbel för såväl Sophie själv som mamma Donna och andra färgstarka karaktärer. Mamma Mia! är rolig, uppiggande och medryckande och har med sin svängiga ABBA-musik fångat hela världens hjärta.