Upptäck en annorlunda hobby – samla på fotbollskort

Samla på fotbollskort är inte bara en trend som slår hos de djupt sportintresserade. Visst är det fortfarande de som är mest sportintresserade som inte kan motstå att samla och byta. Det är ett intresse som förenar både barn och vuxna världen över. Fotbollskort säljs året om men inför VM och EM eller andra större tävlingar ges det ut specialutgåvor. Då blir det ofta rusning och försäljningen skjuter i höjden. Ibland går det att hitta kort som signerats av den äkta spelaren och dessa har såklart än högre värde. Dessa är nämligen svåra att få tag i och det gäller att vara på tå. Faktum är att album från VM 1970 i Mexiko som signerat av Pelé har sålts för över 12 000 pund!

Att just fotbollskort är så populära är inte speciellt konstigt med tanke på hur många fotbollsentusiaster det finns runt om i världen. Fotboll förenar över landsgränser och såväl fattig som rik. Vart du än åker i världen hittar du människor som spelar fotboll och lagandan skapar vänskaper som håller livet ut – som de som kommer att se Euro-mästerskapet i fotboll och placera sina spel med Euro 2020 kertoimet!

Det är flera olika sorters kort

Det går att köpa kort som sagt året runt i de vanliga spelbutikerna eller leksaksaffärerna. Korten kan komma i mjukare och tunnare form som klistermärke men det finns också hårdare kort. Det hårdare kortet har sitt ursprung från USA där de på 1880-talet följde med i cigarettpaketen. Kort som säljs i leksaksaffärer brukar kallas retailkort, de är mycket populära hos både barn och vuxna. När det kommer ut är de i regel inte speciellt dyra men om man tar hand om dem på rätt sätt kan värdet öka dramatiskt på några år.

Det främsta märket och mest välkända som tillverkar fotbollskort är Panini som bildades redan på 1960-talet och sen dess har företaget bara växt och växt. Det finns inte en enda samlare som inte kommit i kontakt med Panini då de står för majoriteten av korten på marknaden.

Det finns också kort som säljs på nätet eller i välsorterade hobbyaffärer, de kan vara rejält dyra. Det är inte helt ovanligt att du får ge runt 4 000 kronor för ett paket med sex kort.

Byta och sälja

Det som lockar förutom just samlandet är att korten bjuder in till interaktion mellan intresserade. Det är helt enkelt ett kollektivt intresse. En något ovanlig variant är de digitala samlarkorten. Dessa har inte slagit igenom stort än vilket inte är så konstigt då det är själva känsla att ha den där perfekta samlarboken eller visa upp det där exklusivt signerade kortet som många gånger lockar. Många barn bär stolt runt på sin samlarbok och ägnar timmar åt att förklara korten för de intresserade och de som inte är intresserade. Barn kan spendera timtal tillsammans och byta kort.

Internet har gjort det lättare för samlare att träffas och på så sätt kunna byta och sälja med personer över hela världen. Det finns också grupper på Facebook där man kan diskutera sitt intresse och gemensamt hålla koll på när specialutgåvorna kommer. Faktum är att det aldrig varit så populärt som nu att samla på fotbollskort. Intresset för fotbollskort kommer sannerligen inte att minska och du som är lite intresserad av att börja samla, det är inte för sent utan det är bara att ge sig ut och bli del av gemenskapen.